NUTRIA PLUS
Better Together: The Synergy Of Intra And NutriaPlus
NutriaPlus is a breakthrough formula that complements the 23 time-tested and trusted botanical extracts in Intra. NutriaPlus was developed in conjunction with the zebrafish research laboratory at Acenzia Inc. When both are taken together, your body can benefit from more than 250 health building properties. The fruit and vegetable based antioxidants found in NutriaPlus protect cells and have been known to fight diseases including cancer. The 23 botanical extracts found in Intra provide the body with vital nutrients. When Intra and NutriaPlus are combined, the ingredients have a powerful synergistic effect, including better absorption and increased reactions in the body.
Nové nutričně významné složky rostlinného původu
Většina lidí je přesvědčena, že ovoce a zelenina tvoří zdravé složky výživy. Obsahují vitaminy, některé minerální látky a zvyšují příjem vlákniny. Je proto velice užitečné zvyšovat spotřebu ovoce i zeleniny, neboť mimo již zmíněných složek obsahují řadu dalších významných látek, které mohou příznivě ovlivňovat naše zdraví. Tyto látky se nazývají fytonutrienty.
Znalost funkce fytonutrientů v rostlinách pomáhá při poznávání, jak mohou být prospěšné i pro lidský organismus. Zelená a červená barviva v zelí a špenátu, rajčatech a jahodách se podílejí na absorpci škodlivých ultrafialových slunečních paprsků. Aromatické složky obsažené v česneku a cibuli pomáhají při ochraně této zeleniny proti bakteriálním a virovým infekcím a některé enzymy blokují vznik nežádoucích toxických látek.
Rostliny si vytvářejí stovky přírodních ochranných látek, které je chrání před různými nežádoucími vlivy plísňových a bakteriálních infekcí a pomáhají překonávat různé stresy vyvolané nepříznivými vlivy prostředí.
Z teoretického hlediska se proto lze domnívat, že při konzumaci těchto rostlin je možné využít tyto ochranné faktory i v lidském organismu. Mnohé z fytonutrientů, které vědci objevili, mají podobně jako vitamin C antioxidační vlastnosti, což znamená, že mohou likvidovat volné radikály. Tyto látky produkované organismem, pokud nejsou deaktivovány, mohou vyvolávat změny v buňkách, které jsou pak příčinou různých onemocnění od srdečních chorob a rakoviny až k očnímu zákalu a tvorbě vrásek.
Příznivé vlivy fytonutrientú na zdraví lidí byly objeveny při studii různých onemocnění po celém světě; bylo například zjištěno, že některé složky potravy mohou chránit japonské ženy a muže proti rakovině prsu a prostaty.
Jeden z hlavních rozdílů mezi japonskou a evropskou stravou spočívá ve velkém množství sojových bobů a výrobků z nich v japonských pokrmech. Důsledkem je, že hladina rostlinných estrogenů v krvi je u Japonců 5x vyšší než u Evropanů. Japonští vědci se na základě provedených studií domnívají, že tyto rostlinné estrogeny mohou blokovat činnost lidských estrogenů v těle, což může vysvětlovat rozdíly v četnosti výskytu rakoviny prsu a prostaty na Západě a Východě.
Avšak i v celé Evropě existuje mnoho oblíbených potravin a pokrmů, které obsahují velké množství ochranných fytonutrientů.
Následující tabulka poskytuje více informací a je zároveň dobrým doporučením, abychom zvýšili spotřebu ovoce a zeleniny nejen pro hezké barvy a dobrou chuť, ale i pro své zdraví.
Potravina | Fytonutrienty | Zdravotní účinky, chrání proti |
rajčata | červené barvivo lykopen | srdeční choroby, rakovina prostaty |
česnek, cibule | sirné sloučeniny, např. alicin, saponiny | infekce, zvýšená hladina cholesterolu, nádorová onemocnění |
mrkev | oranžové barvivo, beta karoten | maligní změny v plicích |
brokolice, zelí, růžičková kapusta | isothiakyanáty | rakovina plic |
jahody, hrozny | kyselina ellagová | složky tabákového kouře |
pomeranče, grapefruity | terpeny | vředy, zubní kazy |
jablka, hrozny, cibule, čaj | kvercetin | srdeční choroby, rakovinové změny buněk |
Ref.
1. Recent Advances in Phytochemistry: Functionality of Food Phytochemicals. Vol.31: 1997 - Timothy Johns and John Romes. Published by Plenum Press.
2. Antioxidants - the case for fruit and vegetables in the diet Cartherine Rice Evan and Nicholas J. Miller: British Food Journal, Vol. 97, No. 9, 1995, pp. 340
NUTRIA NOVÁ VARIANTA - SLOŽENÍ (1 KAPSLE):
- Zelený čaj (50% polyfenolů): 100 mg
- Borůvky: 75 mg
- Hrozny: (95% proantokyanidinů): 50 mg
- Brokolice: (0,1% sulforafan): 50mg
- Rajčata (0,2% lykopen): 50 mg
- Vitamín A: 204 µg (25)
- Vitamín A (Beta karoten): 36 µg (30)
- Vitamín C (kyselina askorbová): 30 mg (50)
- Vitamín E (vit E acetát): 5 mg (50)
- Kyselina listová: 22 µg (11)
- Zinek (síran zinečnatý): 2,5 mg (16)
- Chrom (chlorid chromnatý): 5 µg (2,5)
- Molybden (z kvasnic): 5 µg (10)
- Molybden (chelát): 5 µg (-)
- Selen (z kvasnic, Selenium Yeast): 100 µg (50)
Poznámka: 100 µg - množství v jedné kapsli,(50 µg - doporučená denní dávka).
Více na www.intra-lekarna.cz